biografi (norsk)

Uno Alexander Vesje (1989) er en prisvinnende norsk harpist og komponist. Uno har studert ved The Manhattan School of Music i New York City og Norges Musikkhøgskole i Oslo, der han mottok sin mastergrad i utøvende harpe i 2014. I 2017 fullførte Uno sin master i komposisjon ved NTNU. Uno har vunnet diverse priser og stipender for sine komposisjoner og som utøver, deriblant vinner av the World Harp Competition (2021), vinner av the USA International Harp Competition Composition Contest (2019), sølvmedalje på the 5th Manhattan International Music Competition (2020), tredje prisen i the Harp Column New Music Contest (2020), tredjeprisen i the International Edvard Grieg Composition Contest (2013). Uno mottok statens arbeidsstipend for yngre/nyetablerte kunstnere  i 2021 for å fordype seg som solist. Våren 2016 debuterte Uno som solist og komponist med en helaftens konsert i Carnegie Hall i New York City.

 

Som solist har Uno spilt med orkestre som Bergen Filharmoniske Orkester, Arktisk Filharmonis sinfonietta og urfremført sin egen harpekonsert med Trondheim Symfoniorkester & Opera ved to anledninger, i tillegg til en rekke amatør-, ungdoms- og prosjektorkestre. Uno har vært solist og fremført sine prosjekter på konsertarenaer som; Carnegie Hall i New York City (USA), Het Concertgebouw i Amsterdam (NL), TivoliVredenburg i Utrecht (NL), De Geerhallen i Norrköping (SV), Richard Burton Theatre i Cardiff (UK), Dora Stoutzker Hall i Cardiff (UK), the Hong Kong Jockey Club Amphitheater, the Helsinki Music Centre (FL), Oslo Konserthus (NO), Universitets Aula i Oslo (NO), Olavshallen i Trondheim (NO) og Grieghallen i Bergen (NO). Han har vært solist på konsertserier og festivaler i Norge og utlandet, deriblant The World Harp Congress, the Dutch Harp Festival, Helsinki Harp Festival, Pretté International Harp Festival, Samtidsfest, Ung Nordisk Musikk-festivalen.

 

Siden 2019 har Uno arbeidet med politiske komposisjon- og utøverprosjekter med sterke samfunnsaktuelle temaer. Prosjektet OUR PLANET, OUR FUTURE er et 45 minutters soloverk for harpe og elektroniske elementer som omhandler den stadig voksende klimakrisen. I prosjektet 736 MILLION WOMEN for damekor og harpe tar han for seg den hardtslående og grusomme statistikken om vold mot kvinner og kvinnemishandling. Helsinki Harp Festival har bestilt et nytt stort politisk prosjekt for deres festival 2023 (tema TBA).

 

Etter at Uno vant Gull-prisen under Audio Engineering Society Recording Competition i Berlin (2014) med sopran Margrethe Fredheim for the The Exquisite Hour (EP), har han gitt to album med egne verker, soloalbumet Poems From a City (Sweet Sound Records 2014), og kammermusikk-albumet Oslo(ve) (Audio Records 2017). 

 

Som orkestermusiker spiller Uno regelmessig med de profesjonelle orkestrene i Norge. Han har spilt konserter, CD-innspillinger og TV- og radio opptak med orkestre som; Oslo Filharmoniske Orkester, Kringkastingsorkesteret, Det Norske kammerorkester, Den Norske Opera & Ballet, Trondheim Symfoniorkester & Opera, Arktisk filharmoni, Kristiansand Symfoniorkester og militærkorpsene.    

Unos komposisjoner blir publisert av Lyon & Healy i Chicago.

curriculum vitae (cv)

Utdanning

2015-2017: Master i komposisjon, Norges Tekniske Naturvitenskapelige Universitet.

2014-2015: Etterutdanning i komposisjon, Norges Musikkhøgskole.

2012-2014: Master i utøvende harpe, Norges Musikkhøgskole.

2012: Utvekslingsopphold, The Manhattan School of Music. Deborah Hoffman (the Met).

2008-2012: Bachelor i utøvende harpe, Norges Musikkhøgskole.

 

Arbeidserfaring i orkester, (vikargodkjent)

2021 - d.d. - Det Norske Kammerorkester, innleid soloharpist. 

2021 - d.d. - Den Norske Blåseensemblet, innleid soloharpist.

2017 - d.d. - Oslo Filharmoniske Orkester, vikarierende soloharpist/2. harpe.

2017 - d.d. - Forsvarets stabsmusikkorps, innleid soloharpist.

2015 - d.d. - Kristiansand Symfoniorkester, vikarierende soloharpist/2. harpe.

2015 - d.d. - Marinemusikken, forsvaret, innleid soloharpist.

2015 - d.d. - Trondheim Symfoniorkester & Opera, vikarierende soloharpist/2. harpe.

2014 - d.d. - Arktisk Filharmoni, innleid soloharpist.

2012 - d.d. - Den Norske Opera & Ballet, innleid 2. harpe.

2011 - d.d. - Kringkastingsorkesteret, vikarierende soloharpist/2. harpe

 

Viktigste solokonserter 

2022, juli - Solokonsert på the World Harp Congress, Richard Burton Theater, Cardiff, Wales.

2022, juli - Solokonsert på the World Harp Congress, Dora Stoutzker Hall, Cardiff, Wales.

2022, mai - Solokonsert, Het Concertgebouw, Amsterdam, Nederland.

2022, mai - Solokonsert, the Dutch Harp Festival, TivoliVredeburg, Nederland.

2022, jan. - Solokonserter, Pratté International Harp Festival, Louis de Geer Concert Hall Norrköping, Sverige. 

2021, mai - Solokonsert (digital), the Dutch Harp Festival, Our Planet, Our Future, livestreame fra Sentralen i Oslo.

2020, feb. - Solokonsert på the Helsinki Harp Festival, Helsinki Music Centre.

2019, okt. - Solist (Vesje) med Trondheim Symfoniorkester & Opera, dirigent Torodd Wigum, Olavshallen.

2019, jan. - Solist (Ravel) med Arktisk Filharmonis Sinfonietta, dirigent Tim Weiss, Narvik.

2019, jan. - Solist (Vesje) med Tønsberg Musikkorps av 1919, Oseberg kulturhus. 

2018, aug. - Solist (Vesje) med Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester, Grieghallen.

2018, mai - Solokonsert, the Dutch Harp Festival, TivoliVredeburg, Nederland.

2018, mai - Solist på TEDx Oslo, Oslo konserthus.

2017, juli - Solokonsert med Eugenie Skiland (solist i DNO&B), Sandefjord.

2017, juni - the World Harp Congress, The Hong Kong Jockey Club Amphitheatre.

2017, mai - Solist (Vesje) med Trondheim Symfoniorkester & Opera, dirigent Ingar Bergby, Olavshallen. 

2017, jan - Solist (Mozart) med Vestfold Symfoniorkester.

2016, mars - Debutkonsert i Carnegie Hall, Weill Recital Hall, New York City.

2016, jan - Solist med Bergen Filharmoniske Orkester, dirigent Lars-Thomas Holm, turné.

2013, feb. - Solist på ISFiT-festivalen, Olavshallen, Trondheim.

2012, des. - Solist Domkirkefestivalen i Tønsberg.

2012, des. - Charles Myer Performance Space, New York City, USA.

2012, okt. - The Mikowsky Recital Hall, New York City, USA.

 

Priser

2021 - Vinner av The World Harp Competition, (Int. Nederland).

2020 - Sølvmedalje, the 5th Manhattan International Music Competition.

2020 - 3. prisen i Harp Column New Music Contest (Int. USA). 

2018 - Vinner av the USA International Harp Competition Composition Contest.

2013 - Gold prize, best 5.1-surround,  Audio Engineering Society Recording Competition i Berlin.

2013 - 3. prisen i The International Grieg Composition Competition. 

2010 - Arve Tellefsens talentpris.

 

Diskografi

2022 (TBA) - Our Planet, Our Future - live from the Dutch Harp Festival, Audio Records AS.

2022 (TBA) - World Harp Day: The First Year’s Collection, Indesens Records (Paris).

2022 - HOPE (Live), Joachim Knoph Music.

2019 - Said The Sun To The Moon, Fairy Music.

2019 - Håpet er ei stjerne, Kirkelig kulturverksted.

2017 - OSLO(VE), Audio Records AS.

2014 - Poems From a City, Sweet Sound Records.

2014 - The Exquisite Hour (EP) med The Mousai Duo, NISS.

 

Stipendier

2022 - Fond for utøvende kunstnere, reisestøtte.

2022 - TONO-stipend (arbeidsstipend).

2022 - Fond for utøvende kunstnere, stimuleringsmidler. 

2022 - Komponistforeningen, støtte til urfremføring.

2021 - Oslo Kommunes kunstnerstipend.

2021 - TONO-stipend (arbeidsstipend).

2021 - Statens kunstnerstipend, Arbeidsstipend for yngre/nyetablerte kunstnere (1-årig, utøver).

2021 - Komponistforeningen, Ekspress konsertstøtte, videostreaming.

2020 - Fond for utøvende kunstnere, arbeidsstipend til innstudering av soloprosjekter.

2020 - Kulturrådet, bestillingsstøtte (trioverk for Oslo filharmoniens kammermusikkserie).

2020 - Furestiftelsen, arbeidsstipend.

2020 - Komponistforeningen, Støtte til bearbeiding av verk.

2019 - Det norske komponistfond (støtte til bestillingsverk, Our planet, our future).

2019 - American Harp Society, (støtte til bestillingsverk, Nocturne).

2019 - Fond for utøvende kunstnere, prosjektstøtte.

2019 - Komponistforeningen, Ekspress konsertstøtte.

2019 - Komponistforeningen, støtte til urfremføring.

2019 - NOPA-arbeidsstipend.

2019 - TONO-stipend (arbeidsstipend).

2019 - Det norske komponistfond (støtte til bestillingsverk, symPHONEy).

2018 - Etablererstipend, Oslo kommune.

2018 - Norske Tonekunstnerssamfund, ”Stipend til unge musikere”.

2018 - Komponistforeningen, støtte til urfremføring.

2018 - TONO-stipend (arbeidsstipend).

2017 - Komponistenes Vederlagsfond (arbeidsstipend).

2017 - TONO-stipend (arbeidsstipend).

2017 - Kulturrådet, statens kunstnerstipend (diversestipend for nyutdannede kunstnere).

2017 - Kulturrådet, fonograminnspilling.

2017 - NOPA, reisestøtte.

2017 - Meltzers legat.

2016 - Fond for utøvende kunstnere (innspilling av Oslo(ve)).

2016 - Klæstads legat.

2016 - Skipsreder Tom Wilhelmsens Stiftelse.

2015 - MFO's vederlagsfond (portrettkonsert Carnegie Hall, New York City).

2015 - Fond for utøvende kunstnere (Carnegie Hall, New York City).

2015 - Skipsreder Tom Wilhelmsens Stiftelse.

2014 - Statens kunstnerstipend, Diversestipend (Carnegie Hall, New York City).

2014 - Vestfold Fylkeskommunes kulturstipend (utgivelse av album Poems From a City).

2014 - Fegerstens stiftelse for norske komponister og utøvende musikere.

2013 - Johnny Ellings legat.

2013 - Fond for utøvende kunstnere, fonograminnspilling (innspilling av Poems From a City).

2012 - Sammenslåingsstiftelsen støtte for yngre, lovende musikere.

2011 - Tono, Unge talenter 2011.

2011 - Ingar Dobloug stiftelse, studiestipend til klassiske utøvere (masterstudier i NYC, USA).

2008 - Drømmestipendet, Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping.

 

Annet

2021 - d.d. - Styremedlem og kommunikasjonsansvarlig i Norsk Harpeforening. 

2019 - Jurymedlem i Spellemannsprisen, TONOs Komponistpris.

2017 - d.d. - Norges korrespondent for the World Harp Congress Review.

Lærere

Isabelle Perrin (harpe)

Deborah Hoffman (harpe)

Willy Postma (harpe)

Tobias Southcott (harpe)

 

Ståle Kleiberg (komposisjon)

Kjell Habbestad (komposisjon)

Dr. Mark Stambaugh(komposisjon)

Bjørn Kruse (komposisjon)

Henrik Hellstenius (komposisjon)