biografi (norsk)

Uno Alexander Vesje (1989) er en norsk harpist og komponist. Uno har studert ved The Manhattan School of Music i New York City og Norges Musikkhøgskole i Oslo, der han mottok sin mastergrad i utøvende harpe i 2014. I 2017 fullførte Uno sin master i komposisjon ved NTNU med prosjektet Harpen – fra solo til stort format. Uno har vunnet diverse priser og stipender for sine komposisjoner og som utøver, deriblant sølvmedalje på the 5th Manhattan International Music Competition (2020), tredje prisen i the Harp Column New Music Contest (2020), vinner av the USA International Harp Competition Composition Contest (2019), tredje prisen i the International Edvard Grieg Composition Contest (2013), statens kunstnerstipend (2014 og 2017) og Arve Tellefsens Talentpris (2010). Våren 2016 debuterte Uno som solist og komponist med en helaftens konsert i Carnegie Hall i New York City.

 

Som solist har Uno spilt med orkestre som Bergen Filharmoniske Orkester, Arktisk Filharmonis sinfonietta og urfremført sin egen harpekonsert med Trondheim Symfoniorkester & Opera. Harpekonserten Bragi's Harp ble valg ut til å fremføres av BFOung under Ung Nordisk Musikk festivalen i 2018, og har blitt fremført i fire forskjellige orkesterproduksjoner. Rett før korona restriksjonene i 2020 urfremførte Uno sitt største solo prosjekt, "Our Planet, Our Future", bestilt av Helsinki Harp Festival. Dette er et 45 minutters politisk verk for harpe og elektroniske elementer som omhandler klimakrisen. Uno har fremført sine egne komposisjoner og prosjekter på blant annet the World Harp Congress, the Hong Kong Jockey Club Amphitheater, the Helsinki Music Centre, TivoliVredenburg på The Dutch Harp Festival i Utrecht, Oslo Konserthus på TEDx, Universitets Aula i Oslo, på Samtidsfest i Olavshallen (Trondheim) og Grieghallen i Bergen. Som kammermusiker har Uno spilt med internasjonale anerkjente utøvere som; Avi Avital, Mari Samuelsen, Lise Davidsen og gjort tverrfaglig prosjekter med dansere som Eugenie Skilnand (solist i Nasjonalballetten) og Sarjo Sankareh (afro jazz dans).

For 2021-sesongen jobber Uno med et bestillingsverk for Oslo Filharmoniens kammermusikkserie (fløyte, bratsj, harpe) som skal urfremføres på Lamda (Munch Museet), et større bestillingsverk om vold og undertrykkelse av kvinner for Vocal Vivo (damekor og harpe), samt et bestillingsverk for å hedre den legendariske harpisten Dr. Ruth Inglefiled på the World Harp Congress i Wales. Uno er en av finalistene i the World Harp Competition i Nederland etter innledende runder i Hong Kong og New York (finalen ble utsatt på grunn av koronakrisen).

 

Etter at Uno vant Gull-prisen under Audio Engineering Society Recording Competition i Berlin (2014) med sopran Margrethe Fredheim for the The Exquisite Hour (EP), har han gitt to album med egne verker, soloalbumet Poems From a City (Sweet Sound Records 2014), og kammermusikk-albumet Oslo(ve) (Audio Records 2017). 

 

Som orkestermusiker spiller Uno regelmessig som vikar og ekstramusiker i orkestre som; Oslo Filharmoniske Orkester, Kringkastingsorkesteret, Den Norske Opera & Ballet, Trondheim Symfoniorkester & Opera, Nordnorsk Opera & Symfoniorkester, Kristiansand Symfoniorkester og militærkorpsene.    

Unos komposisjoner blir publisert av Lyon & Healy i Chicago. 

curriculum vitae (cv)

Utdannelse

2015-2017: Master i komposisjon, Norges tekniske-naturvitenskaplige universitet.

2014-2015: Etterutdanning i komposisjon, Norges Musikkhøgskole.

2012-2014: Master i utøvende harpe, Norges Musikkhøgskole.

2012: Utvekslingsopphold, utøvende harpe, The Manhattan School of Music.

2008-2012: Bachelor i utøvende harpe, Norges Musikkhøgskole.

Arbeidserfaring i orkester

2017 - d.d. - Forsvarets stabsmusikkorps, innleid soloharpist.

2017 - d.d. - Oslo Filharmoniske Orkester, innleid 2. harp.

2015 - d.d. - Kristiansand Symfoniorkester, vikarierende soloharpist/innleid 2. harpe.

2015 - d.d. - Marinemusikken (forsvaret), innleid soloharpist.

2015 - d.d. - Trondheim Symfoniorkester, vikarierende soloharpist/2. harpe.

2014 - d.d. - Arktisk Filharmoni, innleid soloharpist.

2012 - d.d. - Den Norske Opera & Ballet, innleid 2. harpe.

2011 - d.d. - Krinkastingsorkesteret, vikarierende soloharpist/innleid 2. harpe

2010 - d.d. - Oslo Camerata Chamber Orchestra, innleid soloharpist.

Solist konserter

2020, Feb. - Urfremføring av “Our Planet, Our Future”  på the Helsinki Harp Festival, Helsinki Music Centre.

2019, Okt. - Fremføring av Bragi´s Harp med Trondheim Symfoniorkester & Opera, dirigent Torodd Wigum, Olavshallen.

2019, Jan. - Solist med Arktisk Filharmonis sinfonietta, Introduction et Allegro (Ravel), Narvik konserthus.

2019, Jan. - Solist med Tønsberg musikkorps av 1919, Bragi's Harp (Vesje), Oseberg kulturhus, Tønsberg.

2018, Sept. - Solist med Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester, Bragi's Harp (Vesje) UNM festivalen, Grieghallen.

2018, Mai - Portrettkonsert på TivoliVredenburg, the Dutch Harp Festival. 

2018, Mai - TEDx Oslo, Oslo konserthus.

2017, Juli - Urfremførelse av Sculpture Eugenie Skiland (Nasjonalballetten), Midtåsen kulturfestival i Sandefjord.

2017, Juni - Debutkonsert i Asia, The Hong Kong Jockey Club Amphitheatre, the World Harp Congress.

2017, Mai - Solist med Trondheim Symfoniorkester & Opera, urfremføring av Bragis Harp (Vesje), Olavshallen.

2017, Jan - Solist med Vestfold Symfoniorkester, Mozart Fløyte og harpekonsert, Hjertnes kulturhus.

2016, Juli – ”Fokusmusiker” på Midtåsen festivalen i Sandefjord.

2016, Mars - Debutkonsert i Carnegie Hall, Weill Recital Hall, New York City.

2016, jan. - Solist på turné, Bergen Filharmoniske Orkseter, "Ønskeonserten", Bergens Tidene.

2015, Sept. - Musikalsk hyggestund, Misk, Sandefjord kirke.

2015, Jan. - Kirkens bymisjon, jubileumskonsert. 

2014, Okt. - White Light Studios, Yellow Lounge, Universal Music, Oslo.

2013, Juli. - Fredriksvern Verft, Stavern kammermusikkfestival.

2013, Mai. - The International Grieg Festival, urfremføring Poems From a City, Nasjonalgalleriet, Oslo.

2013, Feb. - Olavshallen, Trondheim. ISFiT – festivalen, gallakonsert.

2012 - Des. - Konsert i New York City, Charles Myer Performance Space, New York City, USA. 

2012 Okt. - Konsert i New York City, The Mikowsky Recital Hall, New York City, USA. 

2012 Apr. - Solist med The Green Orchestra, Fyrhuset, Oslo.

2011, Des. - Åpningskonserten av Tønsberg Domkirkefestival.

2010, Jul. - Kammermusikkfestivalen i Stavern.

2010, Jul. - Ad Astra, Oscarsborg festning i Drøbak.

2009, Okt. - Regjeringsmiddagen, Det kongelige slott i Oslo. 

Diskografi

2019 - Truede instrumenter, Kirkelig kulturverksted.

2017 - OSLO(VE), Harp concertos and Chamber music by Vesje, Audio Records AS

2014 - Poems From a City, debut solo album, Sweet Sound Records AS

2014 - The Exquisite Hour, EP. EP 5.1 surround, NISS.

Priser   

2020 - Sølvmedalje, the 5th Manhattan International Music Competition.

2020 - 3. prize, Harp Column New Music Contest (International).

2018 - 1. prize, the USA International Harp Competition Composition Contest.

2013 - Gold prize, 5.1-surround recording at the Audio Engineering Society Recording Competition in Berlin.       

2013 - 3. prize, The International Grieg Composition Competition.

2010 - Arve Tellefsens talentpris.

Stipender

2020 - FFUK, arbeidsstipend til innstudering av soloprosjekter.

2020 - Kulturrådet, bestillingsstøtte (trioverk for Oslo filharmoniens kammermusikkserie).

2020 - Furestiftelsen, arbeidsstipend.

2020 - Komponistforeningen, Støtte til bearbeiding av verk.

2019 - Det norske komponistfond (støtte til bestillingsverk, Our planet, our future)

2019 - FFUK, prosjektstøtte

2019 - Komponistforeningen, Ekspress konsertstøtte

2019 - Komponistforeningen, støtte til urfremføring

2019 - NOPA-arbeidsstipend 

2019 - TONO-stipend (arbeidsstipend)

2019 - Det norske komponistfond (støtte til bestillingsverk, symPHONEy)

2018 - Etablererstipend, Oslo kommune

2018 - Norsk Tonekunstnersamfund, "Stipend til unge musikere"

2018 - Komponistforeningen, Støtte til urfremføring

2018 - TONO-stipend (arbeidsstipend)

2017 - Komponistenes vederlagsfond (arbeidsstipend)

2017 - FFUK reisestøtte

2017 - TONO-stipend (arbeidsstipend)

2017 - Kulturrådet, statens kunstnerstipend (diversestipend for nyutdannede kunstnere)

2017 - Kulturrådet, fonograminnspilling (OSLO(VE))

2017 - NOPA, reisestøtte

2017 - Meltzers legat

2016 - Fond for utøvende kunstnere (OSLO(VE))

2016 - Klæstads legat

2016 - Skipsreder Tom Wilhelmsens Stiftelse 

2015 - MFO's vederlagsfond 

2015 - Fond for utøvende kunstnere (Carnegie Hall, New York City).

2015 - Skipsreder Tom Wilhelmsens Stiftelse

2014 - Statens kunstnerstipend, Diversestipend (Carnegie Hall)

2014 - Vestfold Fylkeskommunes kulturstipend

2014 - Fegerstens stiftelse for norske komponister og utøvende musikere

2013 - Johnny Ellings legat

2013 - Fond for utøvende kunstnere, fonograminnspilling (Poems From a City).

2012 - Sammenslåingsstiftelsen støtte for yngre, lovende musikere og sangere til fremme av musikkstudiet.

2012 - Fegerstens stiftelse for norske komponister og utøvende musikere

2011 - Tono, Unge talenter 2011.

2011 - Trafo.

2011 - Ingar Dobloug stiftelse, studiestipend til klassiske utøvere (the Manhattan School of Music).

2008 - Drømmestipendet, Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping.

2007 - Else og Josef Haraldsens allmennyttige fond (Paris).

2006 - Else og Josef Haraldsens allmennyttige fond(New York City).

Lærere

Isabelle Perrin (harpe)

Deborah Hoffman (harpe)

Willy Postma (harpe)

Tobias Southcott (harpe)

 

Ståle Kleiberg (komposisjon)

Kjell Habbestad (komposisjon)

Dr. Mark Stambaugh(komposisjon)

Bjørn Kruse (komposisjon)

Henrik Hellstenius (komposisjon)